Blog

Palmolieproductie: de feiten

Zoals je wellicht weet neemt de wereldwijde vraag naar plantaardige oliën enorm toe. Hier zitten echter ook zorgen aan verbonden, want meer vraag naar plantaardige oliën betekent ook dat de plantages waarop deze oliën geproduceerd worden moeten gaan uitbreiden. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor mens, dier en planeet. Tenzij de productie verduurzaamd wordt. Dit geldt ook voor palmolie: dit is één van meest goedkope, efficiënte en relatief gezonde plantaardige oliën die er bestaat. Gelukkig zijn er recentelijk veel positieve ontwikkelingen te zien rondom het duurzaam produceren van plantaardige oliën. Ben jij benieuwd hoe dit zit? Lees dan dit blog!

 

Palmolieproductie en de leefomgeving

In het verleden werd palmolie op een intensieve manier verbouwd en geproduceerd, met negatieve effecten voor regenwouden, het ecosysteem en de dieren die er in de buurt leefden. Ook werd er weinig rekening gehouden met een eerlijke beloning voor de mensen die betrokken waren in het productieproces en leefden zij onder barre omstandigheden. Terwijl de vraag naar plantaardige oliën zoals palmolie toenam, werden de zorgen om palm oil deforestation groter. Dit is vervelend, wat olie van de palmvrucht is eigenlijk één van de meest duurzame plantaardige oliën die we kunnen gebruiken. De oliepalm produceert per hectare namelijk tot wel tien keer meer olie dan andere oliegewassen. Dit houdt in dat er kleinere plantages nodig zijn voor een grotere productie die van stabiele kwaliteit is, wat goed nieuws is voor de leefomgeving én voor ons: de vraag naar plantaardige olie groeit namelijk enorm. Het is dus belangrijk dat we in deze vraag kunnen blijven voorzien op een efficiënte manier. 

 

Duurzame palmolieproductie 

In het jaar 2014 kwam hier meer aandacht voor: toen werd door diverse bedrijven, het WWF en andere organisaties een organisatie opgericht met een duurzaamheidskeurmerk: de RPOC. Deze RPOC heeft duurzaamheidscriteria opgesteld waaraan partijen die het keurmerk willen dragen, moeten voldoen. Met resultaat: het grootste deel van de palmolie die in Nederlandse producten verwerkt wordt, is namelijk al op duurzame wijze geproduceerd. Wanneer we spreken van duurzame palmolie, spreken we van palmolie die gemaakt is zonder dat het regenwoud hier nadelen van ondervindt, met eerlijke arbeidsomstandigheden en met aandacht voor de kwaliteit van leven van mens, dier en planeet. Wel is er nog winst te behalen op het gebied van duurzame palmolie: het keurmerk zou op meer producten beter zichtbaar gemaakt kunnen worden. Nu moet je vaak nog zoeken op de websites van de diverse producenten en bedrijven. 

 

Laat een antwoord achter