Blog

Pizza bakken in je eigen tuin

 

Pizza uit eigen tuin. Als je dat hoort denk je vast: is dat dan een ding? Jazeker! En het kan een ding zijn in iedere tuin, dus ook die van jou. Het is namelijk mogelijk om een pizzaoven in je tuin te installeren. Zie het als een soort barbecue. Als je in de zomer lekker buiten wil eten en buiten koken, kan je ook aan pizza denken in plaats van barbecueën. Een makkelijke optie voor in de tuin is een houtoven. 

Werking

Houtgestookte pizzaovens zijn gemaakt van aardewerk, waardoor ze goed geïsoleerd zijn. Ze zijn zeer eenvoudig in het gebruik. Je legt achterin de oven wat kleine stukjes hout en daarvoor plaats je de grotere stukken. Dat steek je aan, en dan hoef je alleen nog maar te wachten tot het vuur goed heet is. Wanneer dat zo is, zet je de pizzaplaat met daarop de pizza in de oven. Die draai je regelmatig rond, en klaar is je pizza! Een pizzaoven houtgestookt warmt sneller op dan een steenoven en blijft lange tijd warm. 

Hout

De houtsoort maakt nogal wat uit voor het resultaat van de pizza’s uit je oven. Cruciaal is dat je altijd gedroogd hout gebruikt. Dit hout brandt snel en schoon. Iets anders wat zeer belangrijk is, is dat je zorgt dat het hout schoon is. Er mogen absoluut geen resten op zitten van lijm, verf of wat dan ook. Dit is namelijk slecht voor je gezondheid. Daarnaast heeft het een slechte invloed op de smaak van je pizza en zorgt het voor veel rook en nare geurtjes. Het maakt minder uit welke soort hout je gebruikt. In principe is hardhout het beste aan te raden. Dit vlamt niet zo heftig, maar geeft wel heel veel warmte af. Essenhout wordt als beste houtsoort aangeraden. 

Voordelen

Een pizzaoventje in de tuin hebben is hartstikke leuk, en eigenlijk een must voor liefhebbers van pizza of buiten koken. Zo kun je gezellige etentjes geven in de tuin en authentieke pizza’s bakken. Want de smaak is merkbaar beter dan een pizza uit je magnetronoven. In een houtgestookte oven droogt je pizza namelijk niet uit. De pizza behoudt zijn sappen en blijft lekker mals. Zo heb je een zachte en toch knapperige structuur, en dat maakt een pizza nou juist zo lekker. En bovendien is een pizza in de houtoven klaar voor je het weet. Je kan de ene na de andere pizza bakken omdat het maar een paar minuten kost per pizza. Leuk en lekker dus!

Laat een antwoord achter