Blog

Dit moet je niet vergeten bij je grootzakelijke energiecontract

Nederland kent verschillende soorten ondernemers. Zo heb je bijvoorbeeld de zzp’ers en de kleinzakelijke bedrijven. Zij beschikken meestal over een kleinzakelijk energiecontract. Een groot deel van de zzp’ers maakt zelfs gewoon gebruik van een particulier energiecontract in huis. Daarnaast heb je de grootzakelijke bedrijven die door hun energieverbruik en grootzakelijke aansluitingen gebruik maken van grootzakelijke energie. Wanneer ben je een grootzakelijke energieverbruiker en waar moet je op letten om nooit meer te veel te betalen voor je zakelijke energie? In dit artikel lees je er meer over.

Wanneer ben je een grootzakelijke energieverbruiker?

Bij de keuze voor een energiecontract wordt er onder andere onderscheid gemaakt tussen kleinzakelijke en grootzakelijke energie. Dit ligt voornamelijk aan de aansluitingen voor elektriciteit en gas binnen het pand waarin je werkt. Beschikt het pand bijvoorbeeld over aansluitingen voor elektriciteit waarvan de capaciteit groter is dan 3 x 80 Ampère? En is er een gasaansluiting aanwezig die groter is dan 40m3 per uur? In dat geval neem je grootzakelijke energie af. Een ander verschil met kleinzakelijke energieverbruikers is dat je bij grootzakelijke energie altijd twee facturen in plaats van één ontvangt: één van de netbeheerder en één van je energieleverancier. Ook betaal je alleen voor de zakelijke energie die je daadwerkelijk verbruikt hebt in plaats van een vast bedrag per maand. Op die manier kom je nooit achteraf voor onverwachte verrassingen te staan.

Let op de einddatum en opzegtermijn van grootzakelijke energie

Bij ieder zakelijk energiecontract moet je goed letten op de einddatum en de opzegtermijn van je contract. Het is namelijk aan te raden om na je contract over te stappen naar een andere energieleverancier om zo weer zo min mogelijk te betalen voor je energiecontract. Bij grootzakelijke energie moet je net wat beter op deze data letten dan bij kleinzakelijke stroom. Dat komt omdat een energiebedrijf in het geval van grootzakelijke energie je contract stilzwijgend mag verlengen wanneer de einddatum verstreken is. Helaas gebeurt dit nooit tegen aantrekkelijke tarieven, maar voor hoge maandprijzen waardoor je veel te veel betaalt voor je zakelijke energie. Houd de einddatum dus goed in de gaten als je niet veel te duur uit wilt zijn. Let hierbij ook op je opzegtermijn, want te laat zijn is niet fijn maar te vroeg zijn ook zeker niet. Je mag je contract pas opzeggen op het moment dat je opzegtermijn ingaat. Doe je dit eerder dan moet je een opzegboete betalen voor de energie die je niet meer daar afneemt. Eerlijk is eerlijk: dat is hartstikke zonde van je geld.

Begin met grootzakelijke energie vergelijken

Net als iedere andere ondernemer en consument wil je waarschijnlijk gewoon het beste energietarief betalen voor grootzakelijke energie. Niemand betaalt graag te veel voor een energiecontract. Gelukkig is er een aantal stappen dat je kunt zetten om zo min mogelijk te betalen voor je grootzakelijke energie. Begin bijvoorbeeld met zakelijk energie vergelijken om op die manier te kijken waar je het goedkoopst uit bent. Dit doe je door een zakelijke energievergelijker te gebruiken – een handige online tool waarmee je op basis van je jaarlijkse energieverbruik kunt kijken welke energiedeals er bij jouw bedrijf passen. Het enige dat je moet weten voor een energievergelijker is je jaarlijkse energieverbruik en eventueel extra wensen zoals groene stroom of een flexibel energiecontract. Je jaarlijkse energieverbruik vind je op afschriften die je per jaar krijgt. Heb je nog geen idee wat je verbruik gaat zijn, maar wil je wel zo min mogelijk betalen voor je zakelijke energie? Neem dan contact op met je netbeheerder. Hij of zij kan je meer vertellen over het energieverbruik van het pand waar je met je bedrijf gevestigd bent.

Laat een antwoord achter