Blog

Is day trading iets voor jou?

Day trading is niet alleen voor professionals, het is misschien ook wel iets voor jou! Met day trading hou je de hele dag je aandelen in de gaten en koop en verkoop je zo snel mogelijk. Professionals zullen, omdat het hier om kleine winsten gaat, vooral handelen in grote hoeveelheden aandelen, maar je kunt klein beginnen. Er is geld mee te verdienen, als je maar snel en zeer alert bent.

Wat is day trading?

Day traden is, direct vertaald: daghandelen. Ook wel: het op dagelijkse basis handelen in effecten. Maar dan weet je eigenlijk nog niets. Met day trading koop je zo laag mogelijk in en zodra de koers weer stijgt verkoop je weer snel. Zo valt er iedere keer een (kleine) winst te behalen. Je speelt in op het fluctueren van de beurs. Een beetje omlaag: kopen. Een beetje omhoog: verkopen. Dit kan, als je op het juiste moment instapt en weer op het juiste moment verkoopt lekker oplopen. Stijgt de koers niet? Dan verkoop je nog even niet. Er is morgen weer een dag!

Hoe kan het dat de koersen fluctueren?

Dat kan met allerlei zaken te maken hebben. Heeft de CEO van een bedrijf waar jij aandelen van wilt kopen een onhandige tweet geplaatst? Dan kan het zomaar zijn dat de koers ineens flink zakt. Tijd om in te stappen dus. Komt dezelfde CEO daarna met een statement om de voorgaande tweet te ontkrachten? Dan kan het zomaar zijn dat het aandeel ineens flink stijgt. En dus wordt het tijd om te verkopen. Hierdoor maak je een (kleine) winst, maar alle beetjes helpen. Ook schandalen rond, bijvoorbeeld, emissie kunnen ervoor zorgen dat de koers zakt. Komt het bedrijf daarna met een flinke donatie aan een milieuorganisatie in het nieuws, dan zal de koers weer stijgen. De koers van aandelen is dus sterk verbonden aan emoties. Maar dat wil niet zeggen dat jij je moet laten leiden door emoties. Het gaat hier om geld!

Over geld gesproken

Zoals met alle soorten handel is er ook aan day trading een risico verbonden. Het is dus verstandig om een budget in te stellen voor jezelf en je daar aan te houden. Het kan erg goed gaan en je kunt flink winst maken, maar als je pech hebt en je bent net even te laat, dan kun je geld verliezen. Handel dus alleen met geld dat je niet direct nodig hebt om je hypotheek te betalen of eten te kopen.

Laat een antwoord achter